De Barmhartige Samaritaan

In aflevering 21 komen Cora en Habib terecht in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Hreel probeert de goede Samaritaan via een ander weg te laten reizen, zodat hij de gewonde man niet kan helpen. Gelukkig lukt het Cora on de Samaritaan de juiste route te wijzen, maar intussen heeft Hreelzich aangesloten bij de rovers...

DVD 11

Aflevering 21

Achtergrondinformatie

Samenvatting

ACHTERGRONDINFORMATIE
Het verhaal van de Barmhartige Samaritaan is een verhaal dat Jezus vertelt om de mensen een spiegel voor te houden. De gewonde man ligt half dood aan de rand van de weg. De priester en de leviet die voorbij komen helpen hem niet. Misschien omdat ze bang zijn zelf aangevallen te worden. Maar ook omdat ze geen dode mensen mogen aanraken. Dan mochten ze hun werk in de tempel niet meer doen.
Jezus vraagt in dit verhaal: ‘wie is de naaste van de gewonde man geworden?' Het is de man van wie je het minst verwacht had. Hiermee wil Jezus zeggen dat uiterlijk, omstandigheden of persoonlijke kenmerken er niet toe . Elk mens heeft recht op hulp als die dat nodig heeft, zonder aanzien des persoons.

VRAAG
Heb jij wel eens iemand geholpen aan wie je een hekel hebt? En hoe ging dat?

DOEN
Soms moet je eerst het hele plaatje zien, om te begrijpen wat het is. In het filmpje krijg je straks 5 afbeeldingen te zien. Kun jij raden wat het is?